Måla element

 

Det är viktigt att lufta element, men även deras färg kräver en del underhåll!

När man ska måla element finns det en hel del att tänka på och det är inte helt lätt. Med tiden börjar dock färgen flagna och rost kan ha brutit genom färgen och något behöver göras. De är då dags att ta tag i detta och det finns en hel del saker att ta hänsyn till när det gäller målningen. Det är inte bara att slänga på vilken färg som helst utan det gäller att medvetet välja en färg som tål värmen och som inte ger ifrån sig giftiga partiklar i någon hög utsträckning.

 

måla element

 

Varför behöver jag måla om elementen?
Dels ökar det hållbarheten på själva elementen och dels handlar det om rent estetiska värden det vill säga att det ser rent och fräscht ut. Elementen är en viktig del av inredningen och kan lätt förstöra intrycket när resten av inredningen är väl genomtänkt.

Penselval
Vilken elementpensel du bör välja har att göra med vilken sorts element du har och hur det sitter. Det finns många olika sorter och ofta brukar en böjd vara att föredra. När det gäller att nå svårt åtsittande ytor och t ex själva rören kan en målningsvante vara bäst lämpad. En del använder också en färgspruta för att spraya på färgen. Detta kan vara extra smidigt när ytorna är svåråtkomliga.

Färgval

Då ett element är så pass utsatt för värmeväxlingar gäller det att välja en speciell elementfärg. Den är mycket tålig och optimerad för att klara förutsättningarna utan att den spricker. Då kraven är höga på färgen finns tyvärr inte något enormt utbud. Du kan använda samma färg till rören som till elementet och det är klokt att slipa rören med sandpapper innan du målar.

Obs! Nya element är oftast insmorda i olja eller fett. Innan du kan måla om elementet måste du använda ett avfettningsmedel och torka av noggrannt!

Tillvägagångssätt

Se till att tvätta elementen ordentligt, skrapa bort gammal färg och rost, slipa med slippapper avsett för metall, måla. Klart! Svårare än så var det inte!

Lycka till med målandet och för att handla billigt till byggandet rekommenderar vi
!

BOKTIPS

Vi rekommenderar varmt Hemmafixarbibeln av Martin Timell! Provläs helt gratis genom att klicka nedan!

   Provläs och beställ nu!

En annan bra bok inom området är Arga SnickarenBygga, fixa, bo : enkla projekt som gör hela skillnaden? Klicka nedan om du vill provläsa!

Bygga Fixa Bo   Provläs gratis nu!
Saknar du elementfärg? Klicka på knappen nedan så kommer du till en riktigt bra elementfärg, specialtillverkad just för att måla element, från Byggmax!

Köp nu för 129:-!